9
Říj

Ve dnech 12. a 13. října 2024 se v budově staré radnice v Bakově nad Jizerou uskuteční již 2. ročník akce s názvem Bakovský orobinec. Tradice orobincové výroby na Bakovsku sahá hluboko do minulosti, konkrétně do počátku 18. století a je spojena s mnichy kapucíny, kteří tuto dovednost přivezli z Itálie. Produkce tašek, obuvi do chléva, klobouků, ale i rákosového zboží se stala rozšířeným způsobem přivýdělku většiny bakovských domácností. Postupně v 2. polovině 19. století vznikaly firmy, které orobincovou výrobu soustřeďovaly a zároveň získávaly odbytiště daleko za hranicemi českých zemí. Na přelomu století se hitem staly klobouky do tropů, tzv. holubovky, které používali např. vojáci v severní Africe. Obchodník František Oplt přišel s novým postupem pletení, tzv. bakovskou padesátkou, která je dodnes základním prvkem všech výrobků. Zhruba 70 % zboží šlo na počátku 20. století na export. Bakovský orobinec byl prezentován na četných výstavách, jmenujme alespoň Zemskou výstavu v Praze (1891) nebo Světovou výstavu v Rio de Janeiru (1922). Posledním velkým úspěchem byla účast na Světové výstavě v Bruselu (1958). Tzv. bruselský styl ovlivnil i design orobincového zboží, zejména kabelek a kloboučků. Obdivovat je můžete v turistické sezóně v Muzeu Bakovska, kde se nachází unikátní expozice věnovaná orobincové výrobě. 50. léta bohužel zlikvidovala domáckou orobincovou produkci a všichni pletaři a pletařky byli sloučeni do jednoho Okresního podniku služeb. Po sametové revoluci OPP zanikl. Výrobu se pokoušeli vzkřísit Ilja Karmazín a Karel Fridrych, kteří do roku 2014 provozovali orobincovou dílnu na Malé Bělé.

V současnosti přežívá tato tradice v osobě paní Ivety Dandové, dceři Ilji Karmazína, která jako jediná ovládá pletení po bakovském způsobu pomocí tzv. padesátky a je držitelkou titulu Nositel tradice lidových řemesel. Techniku pletení předává paní Dandová nejen svým dvěma dcerám, ale v rámci lektorské činnosti povede na Bakovském orobinci kurz pletení pro úplné začátečníky i mírně pokročilé (pokračovací kurz z minulého ročníku). Cílem je tuto jedinečnou techniku udržet a vychovat následovníky, kteří tradici ponesou dále.

V rámci dvoudenního programu proběhne dále beseda o pletení z ostatních přírodních materiálů pod vedením pana Ivana Sošky, setkání pamětníků a orobincová módní přehlídka, kde žákyně zdejší základní školy předvedou nádherné módní doplňky, jako jsou kabelky a klobouky. Nedílnou součástí je výstava výrobků z orobince. Stejně jako loni pořadatelé osloví veřejnost s prosbou, aby lidé na výstavu přinášeli orobincové předměty, případně je darovali do muzea. Pro děti je připraveno loutkové představení O bakovském orobinci a tvůrčí dílna v prostorách Muzea Bakovska, které je spolu s Kreativním centrem Zvířetice, paní Dandovou a Městem Bakov nad Jizerou spolupořadatelem celé akce. Vše doplní fotoateliér s možností vyfotit se s orobincovými doplňky. Novinkou letošního ročníku bude pokus o upletení rekordní padesátky. Po oba dva dny začíná program v 10:00 a končí mezi čtvrtou a pátou hodinou, kurz bude vždy zahájen o dvě hodiny dříve, tj. v 8:00. Věříme, že letošní ročník přinese nové podněty, jak k této unikátní regionální tradici přilákat více pozornosti, aby se orobincová výroba nestala pouze záležitostí minulosti.

9
Říj

Muzeum Bakovska připravilo pro žáky 1. stupně zhruba hodinové programy, které mají za úkol děti seznámit s fungováním muzea a jeho činností. Jako první nás navštívili druháčci. Pro ně byl určen program s názvem „Co je muzeum“. Společně jsme prošli pravidla bezpečného chování v muzeu, popovídali si o tom, co v muzeu můžeme nalézt, a formou skupinové hry jsme si prohlédli stálou expozici, kde měly děti vyhledávat čísly označené předměty. Cílem bylo předmět správně pojmenovat a říci, k čemu sloužil. Mnozí si z muzea odnesli zcela nová slova, která do té doby neznali, jako je kalamář, hoblík nebo kolovrátek.