3
Říj

Dva poslední zářijové víkendy byly v muzeu zasvěceny výstavě Velký svět malých vláčků. Vzhledem k tradici této akce a oblíbenosti modelových železnic se už dopředu dalo tušit, že návštěvnost bude veliká. Za oba víkendy se na výstavu přišlo podívat celkem 632 zájemců. Nadšení modelářů, kteří s milimetrovou pečlivostí svá miniaturní kolejiště staví, se přenášelo i na příchozí. Nejen děti, ale i jejich rodiče zářili, protože hravost, kterou v nás vláčky vyvolávají, na chvíli překryla i slupku dospělosti.

K vidění byly tři typy modelů. H0 a H0m jsou největším existujícím rozměrem (poměr 1:87). V poměru 1:120 se staví železnice typu TT. Jak nám modeláři prozradili, lze sestrojit i kolejiště v ještě menším poměru. Pro tyto milovníky minivláčků se vžilo označení krotitelé blech. Naši modeláři ale dávají přednost preciznímu vypracování každého detailu nad rozsahem kolejové soustavy. Vše musí být jako v reálné krajině – lidé, domy, dopravní prostředky i přírodní prostředí. Na nákladních vozech se veze skutečné uhlí, v přímém přenosu můžeme sledovat zásah hasičů, na přejezdech čekají maličká autíčka různého stáří, mezi nimi Trabant, Tatra a další značky současné i veteránské. Světelný a zvukový doprovod ještě umocňuje dojem, že pozorujeme reálný provoz na železnici.

Nejrozměrnějším počinem byl model bakovského kolejiště mezi hlavním nádražím a zastávkou Bakov-město. Kromě obou nádražních budov (zastávku můžete vidět ještě v původní podobě) nechybí mosty nad Jizerou, ani skála lemující trať u hlavního nádraží. Do budoucna chtějí modeláři na tomto díle pokračovat a přidat k němu další, Bakovákům dobře známé objekty, jako je třeba hostinec Na Zastávce.

To, co už návštěvníci nemohli pozorovat, byla opakovaná údržba modelů, čištění kolejišť, promazávání, kontrola spojů mezi vagóny a funkčnosti ozvučení. Naši modeláři věnovali výstavě opravdu hodně ze svého volného času a za to se patří jim poděkovat.

Za fotodokumentaci děkujeme Jakubu Čermákovi.